Jest tak mała, że
po prostu trzeba jej znaleźć jakieś wygodne miejsce na półce ;)
Dowiedziałam się, że jest to najmniejsza whisky na świecie :)
A skoro już o whisky temat, to napiszę Wam małą ciekawostkę o kolorach whisky.
Czy wiecie, że
whisky po procesie produkcji jest bezbarwna?
Koloru nabiera tylko dzięki
dojrzewaniu w drewnianych beczkach.
Czym dłużej
dojrzewa tym ciemniejszą ma barwę.
Ale są też różnice, ponieważ whisky która dojrzewa w beczkach po sherry w porównaniu
do tej która przez ten sam okres dojrzewała w beczkach po burbonie, będzie
miała ciemniejszą barwę.
Jak to mamy w
zwyczaju, kupujemy przede wszystkim oczami i wygląd butelki oraz zawartości jest
dla nas istotniejszy niż smak i aromat.
Dlatego
też producenci whisky mogą dodawać karmel do swoich wyrobów.
Karmel nie
zmienia doznań smakowych, ale zmienia kolor alkoholu. Przez takie praktyki
staje się ciemniejszy, przez co wtedy uważamy go za starszy i lepszy.
A więc tak do
końca ufać nie można oczom naszym podczas zakupu.
Dobrze jest
znaleźć na etykiecie napis „no caramel added", co da nam do zrozumienia, że whisky nie
została zabarwiona J a ciemny jej kolor jest naturalny.
Udanych zakupów.
Agnieszka
Agnieszka
No widzisz ile można się dowiedzieć z okazji posiadania maciupkiej buteleczki :D
OdpowiedzUsuńJeszcze się pewnie w życiu dużo więcej dowiem ;)
OdpowiedzUsuń