Acorda z krewetkami
Danie kuchni portugalskiej
Próbowałam je w Portugalii i usiłowałam je sama zrobić
Posiada specyficzny smak który trzeba lubić
Moja rodzinka zjadła i żyją wszyscy :)
Składniki:
7-10 średnich krewetek w chitynach
3 ząbki czosnku( lub mniej jak ktoś nie lubi)
1 liść laurowy
1 marchewka
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej)
kilka ziarenek pieprzu (ja użyłam świeżo zmielonego)
mała łyżeczka słodkiej papryki
pęczek kolendry (ja użyłam pęczek pietruszki i odrobinę pęczku kolendry)
pół szklanki białego wina
120 g suchego chleba (najlepiej kukurydzianego ale może być inny)
1 żółtko
100 g kiełbasy chorizo (ten składnik prywatnie ominęłam )
sól do smaku (dodałam Vegetę)
Przygotowanie:
Krewetki należy obrać z chitynek oderwać głowy. W garnku rozgrzać oliwę, dodać jedną posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku oraz chitynki wraz z głowami. smażyć to 3 minuty. Dolać 500 ml wody, dorzucić liść laurowy, pieprz. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 20 min
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić resztę cebuli (posiekanej) dodać obrane krewetki, posiekany czosnek, oprószyć papryką słodką. Dusić ok 2-3 minuty (aż krewetki zaczną się robić różowe) i przełożyć krewetki na talerz.
Na patelnie wlać wino i chwilę trzymać na dużym ogniu. Dodać pokrojony w kostkę suchy chleb.
Powstały bulion z chitynek przecedzić i wlać na patelnię.
Dodać posiekaną natkę i dusić aż chleb się rozpadnie. Dodać krewetki i kiełbasę chorizo.
Ps. zdjęcie nie jest mojego autorstwa ;p
Moja potrawa została zjedzona zanim ktokolwiek wpadł na pomysł aby ją sfotografować.
Moja potrawa została zjedzona zanim ktokolwiek wpadł na pomysł aby ją sfotografować.
Pewnie smakowalo ...ale ja nie lubie krewetek :( ////kama
OdpowiedzUsuń