Składniki
- 1 cebula
- śmietana 4 łyżki
- masło 70g
- seler naciowy
- sok z cytryny 2 łyżki
- pieprz do smaku
- sol szczypta
- bulion warzywny lub wołowy 1 kostka
- ser starty lub w plastrach ok 20g
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Trzeba ja zeszklić na maśle.
Seler obrać z łyk
Dusic ok 15 minut.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć odcedzone selery
albo tak jak ja zrobiłam: odlać bulion i przełożyć razem z cebulka.
Śmietanę wymieszać z sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polac nią selery i posypać tartym serem lub obłożyć plastrami sera.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 min.
Przepis prosty i nie jest pracochłonny za to efekt znakomity.
Jak u mnie nikt nie lubi selera naciowego tak wszystko zniknęło w ciągu paru minut :)
Smacznego.
Nie wyglada zle //bb
OdpowiedzUsuńkradne przepis :) ///kama
OdpowiedzUsuńSeler zapiekany to znakomita niespodzianka smakowa, mimo iz za selerem nie przepadam to bylam mile zaskoczona kompozycja,smakiem i propzycja podania.Super polecam.
OdpowiedzUsuńDziekuje i ciesze się ze smakowało :) Pozdrawiam
Usuń