Translate

środa, 10 września 2014

Zjedzmy coś. Cielęcina w sosie serowo- cebulowym.

Chciałabym kiedyś znaleźć faceta dla którego chciałoby mi się upiec ciasto :) Ale póki co zapraszam na cielęcinę. Szczerze powiem, ze w Polsce nie widziałam
takich długich surowych plasterków i stwierdzam, ze ostatecznie można użyć dowolnej polędwicy z innego zwierza.

SKŁADNIKI:

  • 6 cienkich plasterków cielęciny
  • 2 białe cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 plasterki sera żółtego
  • garść posiekanej natki pietruszki / ewentualnie szczypiorku / albo to i to.
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sol
  • pieprz
  • mieszanka ziół włoskich (niekoniecznie)
  • butelka dobrego wina
WYKONANIE:

1.  Otworzyć butelkę wina, wyjąc ładny kieliszek, nalać do niego wina, zdegustować.
      Jeżeli wino nam smakuje, dopełnić kieliszek. Jeśli to białe wino schować do
       lodówki w celach chłodniczych, jeśli czerwone pozostawić w zasięgu reki.

2.    Plasterki cielęciny rozłożyć na desce lekko posolić i popieprzyć.
      Cebule biała pokroić w piórka, uprzednio zdejmując mięso z deski, bo niby gdzie mielibyśmy pokroić           cebule? Zdjąć cebule, rozłożyć ponownie mięso.
      A! Przecież trzeba plasterki żółtego sera przekroić na pół!
      Degustujemy wino, w miedzy czasie przepoławiamy ser. Ja zrobiłam to w rekach. 
      Polówki plasterków sera położyć na mięsie, posypać to piórkami cebuli. Cielęcinę zwinąć w ruloniki tak       żeby nic nie wystawało.



3.   Udać się do lodówki po wino w celu uzupełnienia ewentualnych ubytków w kieliszku.
4.   Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć ruloniki mięsa na rumiano z każdej strony.
      Nie oddalać się od patelni w celu włączenia komputera bo łatwo można spalić danie.



5.    Pokroić pozostałe cebule dość drobno albo jak ktoś woli w piórka, dodać posiekany czosnek
6.   Łzy osuszyć chusteczka, zdegustować wino i dodać cebule do mięsa. Całość dusić na wolnym ogniu do       zmięknięcia cebuli.

7.   W tym czasie ok. 10 - 15 min możemy przejrzeć zaległa korespondencje pamiętając żeby przemieszać         cebule z mięsem i oddawać się przyjemnej degustacji wina.

8.  Cebule z mięsem zalać śmietanką i dodać serki topione, gdy serki się rozpuszcza posypać
       wszystko posiekana zielenina i ziołami, posolić :)

9.   Podawać z ziemniaczkami i dowolnym dodatkiem, najlepiej pasują kwaśne surówki,
         no i wino jeśli nam coś zostało...





3 komentarze:

  1. Nie wiem czy po winie uda mi się coś ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. heh dziewczynki a ja mam faceta ktory lubi ciasto :) ale ja nie umiem tego ciasta upiec!! :( ps. przepis super!!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw proszę ślad po sobie :) Każdy komentarz motywuje nas do dalszych wpisów. Jeżeli spodbal Ci się wpis, proszę udostępnij swoim znajomym by tez mogli zobaczyć. Wszelkie sugestie mile widziane:) Jezeli nie masz konta możesz dodać komentarz jako "anonimowy".