takich długich surowych plasterków i stwierdzam, ze ostatecznie można użyć dowolnej polędwicy z innego zwierza.
SKŁADNIKI:
- 6 cienkich plasterków cielęciny
- 2 białe cebule
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 plasterki sera żółtego
- garść posiekanej natki pietruszki / ewentualnie szczypiorku / albo to i to.
- oliwa
- łyżka masła
- sol
- pieprz
- mieszanka ziół włoskich (niekoniecznie)
- butelka dobrego wina
1. Otworzyć butelkę wina, wyjąc ładny kieliszek, nalać do niego wina, zdegustować.
Jeżeli wino nam smakuje, dopełnić kieliszek. Jeśli to białe wino schować do
lodówki w celach chłodniczych, jeśli czerwone pozostawić w zasięgu reki.
2. Plasterki cielęciny rozłożyć na desce lekko posolić i popieprzyć.
Cebule biała pokroić w piórka, uprzednio zdejmując mięso z deski, bo niby gdzie mielibyśmy pokroić cebule? Zdjąć cebule, rozłożyć ponownie mięso.
A! Przecież trzeba plasterki żółtego sera przekroić na pół!
Degustujemy wino, w miedzy czasie przepoławiamy ser. Ja zrobiłam to w rekach.
Polówki plasterków sera położyć na mięsie, posypać to piórkami cebuli. Cielęcinę zwinąć w ruloniki tak żeby nic nie wystawało.
3. Udać się do lodówki po wino w celu uzupełnienia ewentualnych ubytków w kieliszku.
Nie oddalać się od patelni w celu włączenia komputera bo łatwo można spalić danie.
5. Pokroić pozostałe cebule dość drobno albo jak ktoś woli w piórka, dodać posiekany czosnek
7. W tym czasie ok. 10 - 15 min możemy przejrzeć zaległa korespondencje pamiętając żeby przemieszać cebule z mięsem i oddawać się przyjemnej degustacji wina.
8. Cebule z mięsem zalać śmietanką i dodać serki topione, gdy serki się rozpuszcza posypać
wszystko posiekana zielenina i ziołami, posolić :)
9. Podawać z ziemniaczkami i dowolnym dodatkiem, najlepiej pasują kwaśne surówki,
no i wino jeśli nam coś zostało...
Hihihi
OdpowiedzUsuńNie wiem czy po winie uda mi się coś ugotować.
OdpowiedzUsuńheh dziewczynki a ja mam faceta ktory lubi ciasto :) ale ja nie umiem tego ciasta upiec!! :( ps. przepis super!!
OdpowiedzUsuń