Translate

sobota, 27 września 2014

Zjedzmy coś. Calzone z warzywami duszonymi w białym winie

Dalej nie spotkałam nikogo dla kogo mogła bym upiec ciasto ale zachciało mi się zrobić Calzone bo nigdy jeszcze nie robiłam.




SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 dkg maki tortowej
  • 250 dkg maki na pizze ( może być też zwykła)
  • 5 łyżek stołowych maki krupczatki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • drożdże na pół kg maki
  • zimna woda
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • kilka listków świeżej bazylii (ja dodałam suszona)
  • woda do rozcieńczania
  • sol
  • pieprz
  • parmezan drobno starty
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • pieczarki drobno pokrojone
  • cebula pokrojona w kostkę
  • kolorowe papryki tez pokrojone w kostkę 
  • młoda cebulka znów w kostkę
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sol
  • pieprz cytrynowy (może być biały albo zwykły)
  • kawałek cukinii , w kostkę
  • odrobina młodej kapusty dla odmiany poszatkowanej
  • 3 strączki okry ( niekoniecznie, miałam to dałam bo czemu nie :)) w plasterki
  • wino białe 
DO DZIEŁA:

1. 
Wino dobrze schłodzić.

2.
 Znaleźć w sobie chęć do zagniatania ciasta i do dużej miski przesiać make dodać sol, pieprz, oliwę i drożdże rozpuszczone 1/2 szklanki wody. Wodę można jeszcze dolewać jak ciasto jest suche ale nie za dużo żeby nie było rozmamłane :)
Zakasać rękawy i wyrobić ciasto. Jeżeli mamy już ładna kulkę, która się do rak nie przylepia, zostawić ja w spokoju w ciepłym miejscu i modlić się żeby wyrosła :)


3.
 Zdegustować wino i zabrać się do siekania warzyw, można też użyć gotowych mieszanek warzywnych co zaoszczędzi czasu ale tez smakowo nie rzuci na kolana.
4.
Rozgrzać oliwę na patelni , dodawać składniki warzywne: cebule podsmażyć, następnie papryki i okrę - przesmażyć, później pieczarki i cukinie a na końcu młodą kapustę.


5.
Gdy woda odparuje, wyciągnąć wino i niestety trzeba go użyć do warzyw. Ale otrzyjcie łzy tylko ok 150 ml wlać do warzyw i dusić do odparowania.odparowania. Całość doprawić do smaku. Posypać zielenina i odstawić.
6.
Dopełnić swój kieliszek i zabrać się za sos. Koncentrat wymieszać z woda ( ma być konsystencja gęstego sosu) Dodać pozostałe przyprawy i parmezan. Wymieszać z łyżką oliwy i odstawić.


7.
Lepiej dopić wino i sprawdzić czy ciasto wyrosło. Jeśli tak to super, jeśli nie ?
Dolać wina i pracować dalej. Podzielić ciasto na polowe i wywałkować dwa cienkie placki jak na pizze.
Posmarować je sosem. położyć nadzienie na jednej stronie i zlepić jak dużego pieroga. 
(W sumie to można zrobić 4 mniejsze;))



8.
Potrzebna nam duża blacha do upieczenia tych pizzo-pierogów, wysmarowana olejem.
Delikatnie przenieść gotowe produkty na blachę. (Wszelkie techniki dozwolone byle zostały cale)
Blachę z Calzone wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 -200 stopni


9.
Przenieść laptop w pobliże piekarnika i można się zalogować na ulubione strony, popijając winko. Od czasu do czasu zerkać na calzone i czekać aż się ze złoci na wierzchu. 
Wyjąć gdy wyglądają na gotowe i zajadać.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Skorzystałam. Dzięki za przepis, pycha. Czekam na więcej tylko bez wina bo przy Twoim gotowaniu można popaść w problemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, robiłam dziś. Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Zostaw proszę ślad po sobie :) Każdy komentarz motywuje nas do dalszych wpisów. Jeżeli spodbal Ci się wpis, proszę udostępnij swoim znajomym by tez mogli zobaczyć. Wszelkie sugestie mile widziane:) Jezeli nie masz konta możesz dodać komentarz jako "anonimowy".