Translate

środa, 16 lipca 2014

Z serii: Zjedzmy coś. Zapiekany seler naciowy.

Tylko dla wielbicieli smaku selera :)

Składniki

  • 1 cebula
  • śmietana 4 łyżki
  • masło 70g
  • seler naciowy 
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • sol szczypta
  • bulion warzywny lub wołowy 1 kostka
  • ser starty lub w plastrach ok 20g 


Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Trzeba ja zeszklić na maśle.

 Seler obrać z łyk





 i dodać go do cebuli.


Smażyć ok 5 min i podlać bulionem rozpuszczonym w 500ml gorącej wody.


Dusic ok 15 minut.


Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć odcedzone selery
 albo tak jak ja zrobiłam: odlać bulion i przełożyć razem z cebulka.


Śmietanę wymieszać z sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polac nią selery i posypać tartym serem lub obłożyć plastrami sera.


Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 min.


Przepis prosty i nie jest pracochłonny za to efekt znakomity.
Jak u mnie nikt nie lubi selera naciowego tak wszystko zniknęło w ciągu paru minut :)

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Nie wyglada zle //bb

    OdpowiedzUsuń
  2. kradne przepis :) ///kama

    OdpowiedzUsuń
  3. Seler zapiekany to znakomita niespodzianka smakowa, mimo iz za selerem nie przepadam to bylam mile zaskoczona kompozycja,smakiem i propzycja podania.Super polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i ciesze się ze smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw proszę ślad po sobie :) Każdy komentarz motywuje nas do dalszych wpisów. Jeżeli spodbal Ci się wpis, proszę udostępnij swoim znajomym by tez mogli zobaczyć. Wszelkie sugestie mile widziane:) Jezeli nie masz konta możesz dodać komentarz jako "anonimowy".